George Simion: hogyan lesz egy Úzvölgyében akciózó fociultrából pártelnök – és parlamenti képviselő

-
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az AUR szélsőjobboldali párt meglepetésszerű előretörése a 2020. december 6-i parlamenti választásokon igazi breaking news volt a romániai és a nemzetközi sajtóban. De kicsoda George Simion, az AUR társelnöke? A Digisport összeállításából kiderül, Simion egy 34 éves fociultra, akinek többek között a nevéhez fűződik a romániai nemzeti válogatott szurkolóit tömörítő Honor et Patria és Uniți Sub Tricolor nevű csoportok megalapítása is. Ezek a szélsőjobboldali fociultra-csoportok xenofób tartalmú megnyilvánulásaikról hírhedtek, a Digisport szerint legutóbb például tiltakoztak az ellen, hogy egy portugál játékos, Mario Camora is játsszon a nemzeti válogatottban, “trójai lónak” nevezve az egyébként román állampolgársággal is rendelkező Camorát, mint aki az első, de nem az utolsó, hogy megmételyezze idegenségével a román nemzeti foci lelkét.

De nem kell messze menni a hasonló példákkal, hiszen ezek a csoportok számtalanszor lejáratták Romániát a nemzetközi futballmérkőzéseken, számos szankciót kaptak és miattuk többször letiltották a csapatot, közkedvelt rigmusaik közé tartozik az “Afara cu ungurii din tara”, ami még egy random Románia-Szerbia mérkőzésen sem maradhatott ki a repertoárból.

Ezek után az sem lehet meglepő, amikor azt olvassuk, hogy George Simion volt az egyik vezére azoknak a szélsőséges románoknak is, akik az Úzvölgyében randalíroztak többszörösen, és akik összecsaptak a katonai temetőt védő magyarokkal. George Simion a temetőfoglaláskor még független európai parlamenti képviselőjelölt volt; azóta megalapította az AUR-t.

Ő lesz az első romániai parlamenti képviselő, akit többszörösen kitiltottak a Moldovai Köztársaság területéről. Facebook-oldalán úgy határozza meg magát, mint “vállalkozó, író és politikus”. A Mediafax a vagyonnyilatkozatát is megnézte: van egy Ford Fiestája, 2020-ban nem volt semmiféle jövedelme, nincs telke, ingatlanja, sőt bankszámlája sem. 2019-ben még havi 3200 lejért dolgozott marketingigazgatóként. Az Alephnewsnak azt nyilatkozta: 2019-ben eladta a lakását, hogy függetlenként indulhasson az európai parlamenti választásokon.

Facebook hozzászólások

0 Reviews

Hasonló cikkek