FRISSÍTÉS: Csoma Botond: az idősek távolmaradása rányomta a pecsétet a Kolozs megyei RMDSZ eredményére

-
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

FRISSÍTÉS: Kedd 11 óráig még mindig nincsenek meg a végleges eredmények – tudtuk meg Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnökétől.

Ami viszont fejlemény a Kolozs megyei és kolozsvári adatok tükrében, hogy az RMDSZ számításai szerint jelenleg helyi szinten 11,28 százalékot kaptak (a 11,23 százalék helyett), illetve megyei szinten 11,54 százalékot (az eddigi 11,56 százalékhoz képest). Ezek viszont még mindig csak részleges eredmények.

Antal Géza elmondása szerint miután lezárták a 61-es választási körzetet, utána úgy döntött a választási bizottság, hogy tegnap estéről elnapolják a kolozsvári végleges eredmények kihirdetését, azaz a mandátumok kiosztását keddre. Hozzátette, a megyei végleges eredmények még későbbre várhatóak.

—————————————————————————————————————————————–

Annak ellenére, hogy a kampány során a Kolozs megyei RMDSZ-frakciónak sikerült eljuttatnia az üzeneteit a választóihoz, a járvány mégis rányomta a pecsétjét a helyhatósági választások eredményére – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A Kolozs megyei választási bizottság csak hétfő estére ígért végleges eredményt Csoma Botond számára, azonban a részleges eredmények tükrében körvonalazódik, hogy az RMDSZ Kolozsváron 11,23 százalékot, Kolozs megyei szinten pedig 11,56 százalékot ért el. Ez azzal járhat, hogy az RMDSZ az eddigi 5 városi tanácsosi mandátuma 3-ra csökkenhet, míg az eddigi 7 megyei tanácsosi mandátum is 4-re.

Az RMDSZ Kolozs Megye Szervezetének elnöke a Transindex megkeresésére elmondta: a járványügyi helyzet számlájára írható a 2020-as helyhatósági választás eredménye. Szerinte ugyanis, bár az RMDSZ-nek sikerült a kampány üzeneteit eljuttatnia a választóihoz, elsősorban a járványtól való félelem számlájára írható a kolozsvári eredmény, ami miatt az idősek távol maradtak a szavazástól. Ennek pedig érezhető volt a hatása a magyar közösség részvételi arányára, illetve a választás eredményére is. (Az idősek távolmaradása megállapítása szerint inkább városi környezetben volt jellemző.)

Csoma Botond szerint Kolozsváron sokan nem érezték a választás tétjét, amihez hozzájárult Emil Boc polgármesterjelölt borítékolható győzelme is. Azt azonban nem tartotta valószínűnek, hogy számottevő átszavazás lett volna a román pártokra.

Lesz-e Kolozsváron magyar alpolgármester, a Kolozs Megyei Tanács élén magyar alelnök?

Érdeklődésünkre Csoma egyelőre nem tudott választ adni a Kolozsvár alpolgármesteri és a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségek kapcsán. Annyit viszont elmondott, hogy előzetes egyeztetések már voltak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), az elkövetkezendő napokban derül ki, hogy lehetséges-e.
Ugyanakkor hozzátette, amennyiben a liberálisok többséget szereznek a városi tanácsban, az sem biztos jele annak, hogy ne lehetne magyar alpolgármestere és megyei alelnöke az RMDSZ-nek, hisz 2016-ban sem volt ez másképp, de kiegyeztek.

A kolozsvári tanácsosok száma szerinte attól függ, hogy az RMDSZ a visszaosztás során – az előbb említett számhoz képest – kap-e egy plusz mandátumot (amire Csoma egyébként jó esélyt lát, szerinte ugyanis az RMDSZ számíthat a töredékszavazatokra). A megyei tanácsosok plusz egy mandátuma pedig attól, hogy a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bekerül-e vagy sem.

Mint mondta, ahol a választásnak tétje volt Kolozs megyében: ott függetlenül attól, hogy nyert-e az RMDSZ polgármesterjelöltje vagy sem, a részvételi arány is magas volt (így tanácsosi mandátumokban tudtak javítani). Magyargorbón például, ahol 12 éve román polgármester van: mindössze 90 szavazaton múlt Kerekes Emőke polgármestersége. Kiemelkedő eredménye által, az eddigi kettő helyett, négy RMDSZ-es tanácsos jutott be az önkormányzatba. De éles verseny alakult ki Tordaszentlászlón és Kőrösfőn is, amely az RMDSZ győzelmével végződött. Ahogyan az RMDSZ-nek az eddigi eredményekhez képest egy új településen is sikerült polgármesteri tisztséget szereznie: Kisbáccsal az RMDSZ Kolozs megyei szervezete immár kilenc polgármesteri mandátumot tudhat magáénak (az eddigi nyolc helyett).

Csoma Botond Magyargorbó esetében kiemelte: egy hosszabb román vezetés esetén a magyar közösség elveszítheti az önbizalmát, ami ez esetben is azzal járt, hogy nem hitték el, hogy Kerekes Emőke győzhet, ezért szavazhattak inkább a román polgármesterjelöltre a magyarok közül is. Másrészt, szerinte a román ellenjelöltek gyengék voltak, így nem vontak el elég szavazatot a hivatalban lévő polgármestertől. Ugyanakkor érdeklődésünkre kitért Vajdakamarásra is, ahol még nem tisztázott, hogy miért maradt alul az RMDSZ polgármesterjelöltje. Az RMDSZ szempontjából új lehetőségként számon tartott községben egyelőre csak annyit tudni, hogy végül a néppárt színeiben indult el az RMDSZ előző jelöltje, ami hozzájárult a végeredmény kialakulásához is. (hírszerk.)

Facebook hozzászólások

0 Reviews

Hasonló cikkek