Beszélgetés Tibád Zoltánnal, az Illyés Közalapítvány romániai alkuratóriumának titkárával

Az Illyés Közalapítvány pályázataival immár tíz éve segíti a romániai magyarságot, és az évek során a legismertebb pályázati forrássá vált. Az elmúlt év tapasztalatairól, az idei változásokról Tibád Zoltánt, a Közalapítvány romániai alkuratóriumának titkárát kérdeztük.
- Mekkora összeg áll rendelkezésükre 2001-ben, és miként osztják szét a pénzt?
- Ebben az évben a tavalyihoz képest megközelítoleg 10 %-kal nagyobb pénzösszeggel gazdálkodhatunk, ez minden szaktestületi keretre vonatkozik. Az idén a tavalyitól eltéroen a szaktestületek nem egyszerre hirdetik meg a tavaszi pályázati fordulót, hanem szaktestületi bontásban mindegyik más-más hónapban. Az elso két szaktestület, a Muvelodési és az Ifjúsági, már január 15-20 között kiírta a pályázatokat, melyek leadási határideje február 19. Az Oktatási és Tudományos-gazdasági Szaktestület február 12-17-én teszi közzé a felhívást, a pályázatok leadási határideje március 19. Egy hónappal késobb, vagyis március 12-17 között az Egyházi-szociális, az Írott és elektronikus sajtó, valamint az Önkormányzati Szaktestület írja ki pályázatait. Ezek beérkezési határideje április 16. Az év második felében lesz még egy pályázati forduló általános és célpályázati kiírásban, amelyrol a sajtóban olvashatnak az érdeklodok. Az idén azért döntöttünk a havi lebontásos pályázati kiírás mellett, mert így a közel 1600 pályázat nem egyszerre érkezik be, és az iroda is hatékonyabban tudja feldolgozni oket. Reményeink szerint azok a pályázók, akik támogatásban részesülnek, és jól töltötték ki az urlapot, az urlaphoz csatolt nyilatkozatban jól szerepel bankszámlaszámuk, a nyári vakáció elott megkapják a támogatást.
- Mi az idei legfontosabb célkitu- zésük?
- Az idén több figyelmet szentelünk a szórványvidékrol érkezo pályázatoknak. Néhány szaktestület a támogatáshoz rendelkezésre álló keretösszegének 40%-át fogja a szórványterületekrol érkezo pályázóknak odaítélni.
- Mire kell figyelniük a pályázóknak?
- A pályázatnak két alapveto része van. Az egyik a tartalmi leírás, amely az aktuális program leírásán kívül jó, ha tartalmazza az illeto szervezetnek az elozo években lebonyolított akcióit, programjait is. Fontos tehát a „régiség". Természetesen új kezdeményezéseket is támogatunk, de jóval kisebb arányban. A pályázat másik fontos része a költségvetés. Itt minél reálisabb adatokat várunk, felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy ne küldjenek „fölfújt" költségvetéseket, mert a bíráló bizottságok nem értékelik pozitívan, ha a szükségesnél nyilvánvalóan nagyobb összeg szerepel.
A hibák elkerülése végett a pályázóknak elsosorban a pályázati kiírásra kell figyelniük, hiszen csak az illeto kategóriába illeszkedo pályázatok nyerhetnek támogatást. A kiadott urlapokat fokozott figyelemmel kell elolvasni, mivel sokszor csupán egy sorból derül ki, hogy valamit kötelezoen mellékeni kell. Itt nagyon sokan hibáznak. Fontos, hogy a tartalmi rész egyértelmu legyen. Ha rövid kivonatot kérünk a pályázóktól, készítsék elo jól, mivel a feldolgozó nem biztos, hogy ugyanúgy ítéli meg, hogy a három-négy oldalas pályázatból mi a legfontosabb. Hangsúlyozom, hogy rendezvények esetében személyekre lebontva küldjék el a költségvetést (mennyibe kerül egy személy egy éjszakai szállása, étkeztetése stb). Nagyon figyelmesen kell elolvasni a kiértesítést is. Ha mindezeket betartják, nincs gond.
- A megítélt pénzek néha elég késon érkeznek a pályázóhoz. Hogyan lehetne javítani ezen?
- Valóban, megtörténik, hogy a pénz nagy késéssel érkezik a pályázóhoz, de az esetek többségében ez nem az iroda munkatársainak a hibája, hanem a pályázóé. Sokan hibásan vagy hiányosan töltik ki a bank- számlaszámot tartalmazó nyilatkozatot. Ha ez nincs helyesen kitöltve, akkor a támogatás sokkal hosszabb ido alatt jut el az igénylohöz.
- Ki választja ki a szaktestületi tagokat?
- A szaktestületi tagokat az RMDSZ Szövetségi Egyezteto Tanácsának javaslatai alapján az Illyés Közalapítvány kuratóriuma kéri fel a szaktestületi tagságra. A jelenlegi tagok mandátuma 2002 tavaszáig tart.
Szívesen állunk az érdekeltek rendelkezésére. Bármilyen kérdésük van, forduljanak a közalapítvány irodájához, kérjenek segítséget tolünk, ha nem tudják, hogyan kell kitölteni a pályázati urlapot. Hívhatnak minket a 064-442 084 telefonszámon, de megkereshetnek e-mailen (illyes.kolozsvar@ika.hu) is. Személyes beszélgetésre elozetes egyeztetés után kerülhet sor, mivel nagyon sok az érdeklodo, nem garantálhatjuk az azonnali meghallgatást.
Az Illyés Közalapítvány honlapja:
www.ika.huTartalom
Horváth István: A másságért közügy
Haller István: Civil társadalom és interetnikus konfliktus
Deák Gyöngyi: Az Etnokulturális Kisebbségek Eroforrásközpontja
Deák Gyöngyi: Provincia

Varga Zoltán: Interetnica
Csíki Emese: A tolerancia a másság pozitív értékelése
Horváth István: CCRIT
Deák Gyöngyi: A Roma Közösségek Eroforrásközpontja
Deák Gyöngyi: A romákat segíto Wasdas Alapítvány
Az etnikumok közötti dialógus - Interetnikus Párbeszéd Egyesület
Hírek
A pályázatírás fortélyai
Aktuális pályázati lehetoségek

civil fórum
Kiadja az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány
Felelõs kiadó: Egri István
Felelõs szerkesztõ: Tamás Kinga
Olvasószerkesztõ: Boda Edit
Postacím: 3400 Cluj Napoca,
str. Pietroasa nr. 12
Telefon/Fax: 064-431.488
e-mail: rmkt@mail.soroscj.ro