Az etnikumok közötti dialógus - Interetnikus Párbeszéd Egyesület

Kilenc éve hozták létre Kolozsváron az Interetnikus Párbeszéd Egyesületet (Asociaþia de Dialog Interetnic). Az egyesületet az 1992-es marosvásárhelyi események hatására alakították azzal a céllal, hogy a jövoben elkerülhessük az ilyen vagy ehhez hasonló eseményeket - felelte a Civil Fórum kérésére Dana Prelipceanu egyetemi eloadótanár, aki 1995 óta tölti be az egyesület elnöki tisztét.
A Dialog Interetnic a nemzetiségek közötti konfliktusok megelozését, az emberi jogok védelmét tekinti feladatának, az etnikumok kulturális közeledését kívánja szolgálni. Fennállása óta az egyesület elsosorban az egyetemi hallgatóknak szervezett különbözo tevékenységeket, amelyeken elítélték az etnikai megkülönböztetést, hangsúlyozták a toleranciára való nevelés fontosságát. A projektek keretében az érdeklodok hat hónapon át román és magyar szakértok eloadásait hallgathatták meg különféle témákról (történelem, kultúra, antropológia, szociológia). Így a diákok mindkét fél nézopontját megismerhették, és saját véleményt alkothattak a felmerült kérdésekrol. Az elso 26 diák jutalomképpen nyári táborozásra mehetett. A táborban ott voltak a Romániában élo nemzetiségek képviseloi: románok, magyarok, szászok, zsidók. A táborban résztvevok mai napig ápolják az ott kötött barátságokat. Az elnökno éppen ezt tartja fontosnak, vagyis ha az egyének szintjén sikerül „összehozni" a különbözo nemzetiségueket, akkor ezek a tolerancia szellemében nevelik majd gyermekeiket.
Dana Prelipceanu elmondta, hogy a jövoben a kevésbé iskolázott fiataloknak szándékoznak projekteket kidolgozni. A projekt során munkahelyet teremtenének a fiataloknak, tanácsadással szolgálnának. Eddig azonban, annak ellenére, hogy nagyon fontos lenne ennek a rétegnek a nevelése, egyelore nem sikerült megszerezni a tervek valóra váltásához szükséges anyagi alapokat. Egyre nehezebben találnak pénzt az egyesület lapjának a kiadására is. Pedig manapság, amikor mindinkább terjed az eroszak, rendkívül fontos lenne az olyan tevékenységek támogatása, amelyek a konfliktusok megelozésére irányulnak. Az elnökno nem adja fel a reményt, és úgy véli, hogy elobb-utóbb sokan bekapcsolódnak majd tevékenységükbe.Tartalom
Horváth István: A másságért közügy
Haller István: Civil társadalom és interetnikus konfliktus
Deák Gyöngyi: Az Etnokulturális Kisebbségek Eroforrásközpontja
Deák Gyöngyi: Provincia

Varga Zoltán: Interetnica
Csíki Emese: A tolerancia a másság pozitív értékelése
Horváth István: CCRIT
Deák Gyöngyi: A Roma Közösségek Eroforrásközpontja
Deák Gyöngyi: A romákat segíto Wasdas Alapítvány
Beszélgetés Tibád Zoltánnal, az Illyés Közalapítvány romániai alkuratóriumának titkárával
Hírek
A pályázatírás fortélyai
Aktuális pályázati lehetoségek

civil fórum
Kiadja az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány
Felelõs kiadó: Egri István
Felelõs szerkesztõ: Tamás Kinga
Olvasószerkesztõ: Boda Edit
Postacím: 3400 Cluj Napoca,
str. Pietroasa nr. 12
Telefon/Fax: 064-431.488
e-mail: rmkt@mail.soroscj.ro