2024. április 12. péntekGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

BREAKING NEWS
SZÜKSÉGÁLLAPOT ROMÁNIÁBAN

Klaus Johannis hétfőn bejelentette a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot konkrét intézkedéseit. A szükségállapot 30 napig van érvényben.

A romániai esetek száma hétfő délutánig csak 10-zel emelkedett: 168. Ebből 9-en már meggyógyultak.

A szükségállapot ideje alatt lezárható a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés; bezárhatók bizonyos nyilvános helyek

utolsó frissítés: 2020-03-16 20:39:46

A közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés fokozatos lezárása, illetve bizonyos nyilvános helyek (bizonyos éttermek, szállodák, kávézók, klubok, kaszinók, egyesületi székhelyek stb.) ideiglenes bezárása is szerepel a szükségállapot ideje alatt fokozatosan gyakorlatba léptethető intézkedések között. Az államfő által hétfőn aláírt dekrétum ugyanakkor lehetővé teszi, hogy kizárólag a sürgősségi ellátásra szoruló személyeket utalják be a közkórházakba.

A rendeletbe foglalt intézkedések szerint a kockázatot jelentő országokból érkezőknek, illetve a velük kapcsolatba lépő személyeknek karanténba kell vonulniuk, ugyanakkor a hatóságok vesztegzár alá vonhatnak egy-egy épületet, települést, földrajzi régiót, illetve fokozatosan lezárhatják az országhatárt.

Emellett korlátozható vagy betiltható a járművek vagy személyek közlekedése egy bizonyos térségen belül vagy egy megszabott időintervallumban, megtiltható az érintett térség elhagyása.

Egy másik előírás lehetővé teszi a közkórházak számára, hogy a sürgősségi esetek ellátására korlátozzák tevékenységüket. A rendelet szerint első fokú sürgősségnek minősülnek azok az esetek, amikor a sürgősségi osztályon keresztül beutalt beteg 24 órán belül életét vesztheti; másodfokú sürgősségnek minősülnek az olyan esetek, amikor a diagnosztizált beteg nem hagyhatja el a kórházat, továbbá a SARS-CoV-2 és a COVID-19-cel diagnosztizált páciensek.(agerpres)