NEMZEDÉK-VITA
Jankó Szép István hozzászólása


Nos, nagyon szomorúnak tartanám én is, ha valóban csak efféle bulik léteznének. Végzõs is voltam két éve, meg most Magyarországon is tanulok, úgyhogy többszörösen is érintettnek érzem magam a cikk által citált képzeletbeli szereplõk valamelyikeként, mégsem érzem, hogy rám, vagy az általam ismert emberek egyikére is igazán találóak lennének a vádak (szándékosan használtam ezt a szót, mert vádaknak érzem, amiket Kelemen Attila ír).


Könnyen elképzelhetõnek tartom, hogy a cikk írójának mindössze jobban meg kéne válogatnia, hogy kivel is megy el bulizni, én az általa leírt bulik egyik diagnosztikai jelét sem fedeztem fel az én általam látogatott bulikban. Ennek oka lehet, hogy nem járok eleget bulizni (lehet), de szerintem kézenfekvõbb magyarázat az, hogy nem kell meglepõdni a (nem csak) szerintem természetes dolgokon.

A mélyen emberi (tehát nem csak a fiatalokra, nem csak a magyarokra és pláne nem csak a romániai magyar fiatalokra jellemzõ) reakciók, viselkedésnormák nem hiszem, hogy meg kéne lepjenek, inkább az lenne "anomália", ha nem így történne, ha minden fiatal a buli (tehát definíció szerint is kikapcsolódás, ellazulás) pillanatában is felelõsségteljes romániai magyarként gondolkodna. Az, hogy a szerzõ által említett komoly témákról nem esik szó a bulikon (ez igaz az én általam ismert bulikra is, bár ezek különböznek, mint már írtam, a skicc által bemutatottól) szerintem természetes.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezekrõl nem kell beszélni (és fõleg gondolkozni). Ez az egyetlen gondolat, amelyben szinte teljes mértékben egyet értek Kelemen Attilával. Ennek a helye azonban nem a bulikon van. Az RMDSZ kormányzási részvételére vonatkozó (utolsó elõtti) bekezdés szerintem a legjobb az egész skiccbõl, mivel ez a legigazabb és sokkal inkább méltó témája például egy interaktív vitának, mintsem egy buli beszélgetésének. Várom a további hozzászólásokat.


Zselyem Zsuzsa hozzászólása: Colloquium Transsylvanicum hívószavakban
Balázs Imre József hozzászólása: Bánomisén, avagy a királynõt megölni nem kell félnetek
Kelmen Attila vitaindítója: Meg fogod bánni

© 2000 TransIndex