CYBERSQUATTEREK ÉS ELLENSÉGEIK
Rossz napok jönnek a domain-spekulánsokra
Louis Stettner fotója

Már ide vágó romániai magyar sztorik is vannak: megvenni idejekorán egy domain nevet, még mielõtt, az, akinek igazán szüksége van rá, felébredne. Aztán mondani egy összeget. Utóbb a dolgok világszinten kezdtek bekeményülni. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Intellektuális Jogi Világszervezete és az Amerikai kongresszus elvesztette a humorérzékét. A lényeg, hogy, aki nagyban utazik, nagyot kaszálhat, de aki a nagy cégek mentén "ténykedik", ráfizet.


Mennyit ér egy domain?
Decemberben kiderült, hogy akár 7,5 millió dollárt is - ennyit fizettek a
business.com-ért. Az america.com kikiáltási ára 30 millió dollár! A GreatDomains honlapon folyik az árverés: a russia.com kikiáltási ára 7,5 millió, a beauty.cc-é 3 millió (az utóbbi idõben a cc-s domain nevek a divatosak, lásd nike.cc, coke.cc, goodyear.cc, intel.cc). A GratDomains több mint 1 millió domain nevet árul. Persze, nem mint kerül milliókba. Az elephant.com elsõ ára csekély 300 ezer. Annak, aki korán felkelt, 20-70 dollárjába került.

Kik is cybersquatter?
A cybersquatter nem elephant.com-ban utazik, hanem olyan domain nevekben, amelyek visszhangos védjegyek, vagy az azokhoz hasonlók. Ilyen például az az urugváyi állampolgár, akit a genfi központú Egyesült Nemzetek Szövetségének Intellektuális Jogi Világszervezete a héten rendre utasított, mert 40 olyan domain nevet jegyzett be, amelyek Yahoo- vagy GeoCities- gyanúsak voltak.

A jogvédõ úgy találta, hogy az urugváyi Jorge Kirovsky "rossz szándékkal" jegyezte be a
www.yahooemail.net, www.yahoofree.net, www.yahoofree.com, www.yahoochat.net stb. domaineket. Hozzá hasonlóan az amerikai Data Art Corp, DataArt Enterprises Inc. és Powerclick Inc, akárcsak három belizei cég, le kell mondjon arról a 36 domainrõl, amelynek valamilyen köze van a Yahoo-hoz vagy a Geocities-hez. Gyakori elírási eseteket védtek le, mint amilyen a www.ayhoo.com, chatyahoo.com, www.eocities.com, www.geosities.com vagy www.wwwmyyahoo.com.


Alyssa C. Salomon fotója

Mit tehetnek a névvédõk?
Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Intellektuális Jogi Világszervezete lehetõséget nyújt arra, hogy, a cégek és magánszemélyek, megvédhessék domain-identitásukat. Úgyhogy vége a cybersquatter-et virágkorának. Egy éves fennállása óta, a nemzetközi jogvédõ több mint 1000 panaszt vizsgált ki, mintegy 80%-ban a folyamodónak adva igazat. Az cyber-identitásukat megvédõ cégek között van a Christian Dior, a Deutsche Bank, a Microsoft és a Nike is. Számos sztár számára is megnyugtatóan zárult a panasztétel, Julia Roberts vagy a Jethro Tull gond nélkül rázhatta le a cybersquatter élõsködõiket, kevésbé volt viszont szerencsés Sting, akinek a kérését azzal utasították el, hogy a "sting" általános fõnév.

Miért baj, ha valaki kreatív?
Jogos, miért nem védte le Sting a sting.com-ot, ha annyira fontos neki, vagy a tõkeerõs Yahoo a környezõ domain-eket, vagy miért nem veszi meg az ügyes és jobbra érdemes urugáyi "befektetõtöl"? Miben más a helyzete például a texasi Jeremy Baldwinnak, aki néhány éve, amikor a számítógépes consulting cégének vásárolt domaint, bejegyzett még 370 domaint, olyanokat, mit az evines.com, ecigars.com. Ezek egy része már el is kelt 5-40 ezer dollár között. Az amerikai kongresszus ugyan nem jutott semmire, de tárgyalta az úgynevezett Trademark Cyberpiracy Prevention Act szövegét, amely azokra a domain nevekre vonatkozna, amelyek márkaneveket vagy ezekhez "megtévesztõen hasonló" neveket "rossz szándékú profit szerzés céljával" jegyeztek be. A szakértõk egy rész úgy tartja, az egész doman-hisztéria felesleges, egyrészt azért, mert ez az internet rendje, másrészt azért, mert az egész domain-alapú internet ideiglenes állapot csupán.

A jogszabályzásban minden bizonnyal fontos lesz az úgynevezett
reverse hijacking (fordított géprablás) esetekre való felkészülés is. Mert tudniillik, mi van akkor, ha egy cég berendez egy portált, ami nagy találati számot realizál, és utólag valaki, a domain nevéhez közeli néven, bejegyez egy márkát, aminek kapcsán követelni kezdi a jól bejáratot domain-hez való jogot? Metafizikusabb távlatban az is kérdés, hogy van az, hogy bûn, ha valaki feltalál egy addig nem létezõ valamit, ami attól a pillanattól, hogy kitalálta értékes valaki másnak, de a feltalálót csak elmarasztalás éri. Az, ha valaki talál egy befedetlen lyukat, nem inkább az ügyesség, mint a rossz szándékúság számlájára írandó?


GreatDomains
Congress Targets
A cc-s domainekrõl

Kelemen Attila

© 2000 TransIndex