ERDÉLYI DROGHELYZET
Országszerte egyetlen rendelõben kezelnek drogfüggõket


Heroin

Hivatalos számadatok nincsenek, de a romániai drogfüggõk számát az orvosok több ezerre becsülik. Cristian Belu Bengescu, az ország jelenleg egyetlen kábítószer-fogyasztók kezelésére specializálódott szakorvosa, a BBC-nek adott interjújában szomorú terminusokban vázolta fel az ország droghelyzetét. Bengescu doktor elmondta: míg 1996-ban a narkózók átlagosan 23-24 évesek voltak, addig 1998-tól legtöbbjük 16-18 éves, de sajnos akadt már 13 éves páciense is.

1996-ban Bukarestben nyílt meg az elsõ drogklinika, de az intézmény tavaly pénzhiány miatt bezárt. Idén március közepén ugyancsak a fõvárosban, a Grigore Alexandru gyermekkórházban megnyílt az elsõ (egyelõre az egyetlen) olyan romániai rendelõ, amely a kábítószerfüggõ fiatalok segítésére specializálódott. A szolgáltatás bárki által ingyen igénybe vehetõ, az anonimitás biztosított, semmilyen személyi adat közlése nem kötelezõ. Már a megnyitás elsõ hetében több mint húszan keresték fel a rendelõ orvosát, illetve pszichológusát, és egyharmaduk másodjára is visszatért. A rendelõ páciensei fõleg 18-25 év közötti fiatalok, a legtöbbjük kemény drogokat használ, leggyakoribb a heroininjekció. A szakértõi becslések szerint Bukarestben több mint 6000-en rendszeresen folyamodnak heroin-injekciókhoz, és csak a fõvárosban legalább tíz hasonló rendelõre lenne szükség a megfelelõ szintû ellátáshoz.


Cannabis indica
(Hashish)

A jugoszláviai háborút követõen az iráni, iraki és török kábítószerek már romániai tranzittal kerülnek nyugatra, ami jelentõsen megnövelte egyrészt az üzlet román részvevõinek, másrészt a román fogyasztók számát. A legelterjedtebb erõs kábszer a heroin, 1 gramm – ami körülbelül 10 adagot jelent – 30-100 dollárba kerül.

A Magyarországgal szomszédos Szatmár megyében a hivatalos adatok szerint nincsenek drogfogyasztók. A tény, hogy az utcán is látni 7-8 éves gyerekeket, akik zacskókba dugott fejjel szipóznak, csak megerõsíti a tényt, hogy jobban szeretjük az ideák világát.

Reális számadatok nem léteznek arra vonatkozóan, hogy mennyien lehetnek a kábítószer-fogyasztók, de a legveszélyeztetettebb korosztály itt is a középiskolásoké, a terjesztõk fõleg az általuk látogatott kocsmákra, bárokra szakosodtak. Valószínûleg nem más a helyzet az ország többi megyéjében sem, a váradi középiskolák kapujában kipróbálásra bárki ingyen hozzájuthat egy-egy adaghoz.


Joint (laska)

A szatmári alvilágnak köszönhetõen a megyében minden kétséget kizáróan megjelentek a marihuánás cigaretták, valamint a különbözõ szintetikus kábítószerek, mint az Extazy tabletták és az LSD-s bélyegek, de egyelõre úgy tûnik ezek a legveszélyesebbek. Szatmárra a drogok fõleg két útvonalon keresztül jutnak el, a fontosabbikat a kolozsvári alvilág "Feodor" fedõnevû kiemelkedõ figurája tartja kézben, aki konstancai áruval szolgálja ki klienseit. A másik forrás Magyarország, ahonnan azonban csak kisebb mennyiségek érkeznek, és elsõsorban füves cigaretta formájában.

Az állandó vásárlók elsõsorban a középiskolások, éppen ezért a fõ terjesztési csomópontokat a bárok jelentik, ezek közül kiemelhetõ a Mavio biliárd-szalon, az Arizóna-bár, az Enigma diszkó, a két Manhattan-klub illetve a Club '99. Egy szál marihuánás cigaretta 100 ezer lejbe kerül, egy tablettáért vagy bélyegért pedig 75 ezret kell fizetni.

A meglehetõsen drága kábítószerek mellett a fiatalok gyakran kénytelenek olcsóbb és könnyebben beszerezhetõ mámorító szerekhez fordulni. Ilyenek a különbözõ ragasztók, festékek és oldószerek (Aurolac, Prenadez, Bronzol, Diluant, Terpentin), egyes gyógyszerek, mint a Parkinson-kór gyógyításában használt Romparchin, valamint a szintén viszonylag drága energiaitalok (40 000-70 000 lej/250 ml), melyeket rendszerint alkohollal együtt fogyasztanak.

A drogfogyasztási tünetek nem egyértelmûek, mindenesetre a szülõk számára gyanakvásra adhat okot, ha a gyermek állandóan fáradt, gyakran panaszkodik fejfájásra, ha a pupillái megnagyobbodnak, orrváladék jelenik meg a hûlés többi tünete nélkül, a szájszag erõs és állandó, ami a hallucinogén anyagok rendszeres fogyasztásának velejárója.

A szatmári Informatia zilei napilapnak sikerült két drogfüggõ tizenéves lányt és egy 25 éves fiút megszólaltatnia. A 17 éves középsulis lányok vallomása sok tekintetben nagyon hasonló, mindkettõjüket a kíváncsiság vitte rá, hogy kipróbálják a füves cigarettát, aztán már képtelenek voltak lemondani róla. Amikor nincs pénzük marihuánára, Bomba, Power Horse, Red Bull energiaitalokat fogyasztanak – vodkával. Egyikük bevallotta, hogy volt olyan, mikor a lopástól sem riadt vissza, csakhogy hozzájusson a kábszer vásárláshoz szükséges öszeghez. Úgy tûnik, mindketten felismerték, hogy nem helyes, amit tesznek, de egyedül képtelenek megszabadulni ettõl a szenvedélytõl. Szatmáron egyelõre nincs semmilyen a segítségükre felállított intézmény.

A harmadik interjúalany L. T., 25 éves szatmári fiatal az erõsebb drogok áldozata. Öt éve használ rendszeresen kábítószert, fõleg heroint és LSD-t, melyekhez Kolozsváron jut hozzá, ahol egyetemi tanulmányait végzi. Elmondása szerint kolozsvári tartózkodása alatt vált függõvé és a drogfogyasztás miatt hagyta ott két év után az orvosit, jelenleg ismét egyetemista jogon.

L. T. elmesélte, hogy marihuánás cigarettával kezdte, amelyet a kolozsvári Hally Gally diszkóban szívott elõször, késõbb azonban rátért az erõsebbre. Három-négy napos rendszerességgel injekciózza magát, fõleg heroint, LSD-t és kokaint vásárol. Megvannak a jól kiépített kapcsolatai, bármikor hozzájuthat a szükséges adaghoz, általában 100 dollárt ad egy gramm heroinért.

Egy alkalommal önszántából vett részt egy kezeléssorozaton a Nucet-I szanatóriumban, ez azonban szerinte többet ártott, mint használt. Megoldásnak azt látná, ha külföldön kezeltethetné magát, de nem képes vagy nem is akarja meghozni ezt a döntést, annak ellenére, hogy néha nagyon vágyik a normális életre. Az orvosok szerint hasonló életmóddal nem sok ideje van hátra.

Linkek:
Informatia zilei napilap
Drogtörténet, angol
Drogfotók
Érdekes történetek drogokról, magyarul

Gyöngyi Annamária© 2000 TransIndex