Mircea Baldean válaszai a Transindex olvasóinak kérdéseire.


Robert Heim:
Van-e Romániában internet-fejlesztô kormánystratégia? Elôre is köszönöm a választ.
Mircea Baldean:
Minthogy a vállalkozói szférában dolgozom, nem tudok nyilatkozni egy esetleges kormánystratégiáról. Persze ismerek olyan szervezeteket, kórházakat, katonai egységeket, akik a helyi szolgáltatókhoz folyamodtak a biztonságosabb hozzáférés érdekében. Úgy tudom, az egyetlen központi, állam által fenntartott kezdeményezés a RoEduNet oktatási hálózat.
Clean Apogee:
Ha lenne 1 millió dollárod, befektetnéd a romániai internetbe?
M.B.:
Talán egy kis részét. A többit Amerikában, például.
Kordi Zoltán:
Hogy áll Románia Linux szempontból? Sokan használják?
M.B.:
Minthogy a Linux "free", és egy WinNT pár száz dollárba kerül, a romániai szerverek túlnyomó többsége Linux-on fut.
Lajos Novak:
Mi az Ön véleménye a teleházakról (telecottage, telecentru), a teleház-mozgalomról, van-e tudomása a magyar teleház mozgalom sikereirôl, tudja-e hogy Romániában is vannak hasonló kezdeményezések (Udvarhelyi Teleház), sôt jó pár ember a romániai Teleház Szövetség megalakításán fáradozik? Van-e jövôje Ön szerint a teleházaknak Romániában? Szívesen meghívjuk Önt egy elôadásra/kötetlen beszélgetésre az Udvarhelyi Teleházba. Szeretnénk Önnel felvenni a kapcsolatot, és jó pár kérdésben kikérni a véleményét, kérjük, küldje el nekünk az elérhetôségét. Köszönettel, Lajos Novak.
M.B.:
Romániában sem és külföldön sem találkoztam mással, csak az úgynevezett "Internet Café-val". Ha a "teleházak" olcsó és jó minôségû szolgáltatást nyújtanak majd, nem látom, miért ne lehetne sikerük. Éppen ma olvastam egy bukaresti lapban, hogy egy Internet Café "tartása", kemény pénzekbe kerül, az infrastrukturába való befektetés rendkivül fontos.
Paul Colto:
Mennyibe kerül Romániában egy 1 hónapos full bérlet. Ha 15 $, mint Kanadában, akkor már lehet beszélni román hálóról. Köszönöm szépen.
M.B.:
A korlátlan hozzáférés 40-50 dollár körüli.
Bódi Antal: Kedves Kolléga, azt szeretném megtudni tôled, hogy mennyiben tartod fontosnak az Internet szerepét abban, hogy országaink lakosai jobban megismerjék egymás kultúráját, gazdasági lehetôségeit és folyamatos kommunikácós kapcsolatok alakuljanak ki közöttünk? Válaszodat elôre is köszönöm. Baráti üdvözlettel: Bódi Antal
M.B.:
Ez úgy gondolom egy mentalitási, és nem technikai probléma. Pár barátommal 98 nyarán Pécsen, egy nemzetközi fesztiválon voltunk, és valóban remekül éreztük magunkat.
Égly János:
Ön szerint mely(ek) az(ok), a tényezôk, amitôl a román internetes business jobban beindulna?
M.B.:
Az elsô a gazdasági tényezô lenne, vagyis a vásárlóerô. Aztán az elektronikus fizetési mód kialakulása, és nem utolsó sorban egy zseniális ötlet.
Brute Force:
Romániai internetes személyiségnek tartja magát, vagy mások annak tartják Önt?
M.B.:
23 évesen?! Nem, nem tartom magam személyiségnek. De ha valaki elismeréssel gondol a munkáimra, nagyon örülök neki.