2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem hozott meglepetést a vasárnapi választás: Johannis (36,91%) megnyerte az első fordulót, a másodikban kihívója Dăncilă (23,45%) lesz.

Kelemen Hunor jó eredményt ért el: több szavazatot kapott, mint 5 éve (4,13%).

A diaszpóra rekordot döntött, de ez sem segített Dan Barnán (14,19%).

BREAKING NEWS
ÁLLAMFŐT VÁLASZT ROMÁNIA

Hogyan növelte Kelemen Hunor szavazatainak a számát az 5 évvel ezelőttihez képest?

utolsó frissítés: 2019-11-11 17:58:56

Úgy tűnik, hogy közel 25 ezer szavazattal szerzett többet az RMDSZ államfőjelöltje, mint öt évvel ezelőtt, ami igazi sikernek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy Kolozst kivéve minden megyében csökkent a választási részvétel 2014-hez képest. A vasárnapi első eredmények után éppen ezért ez volt az egyik kérdés: hogyan sikerült a Szövetség elnökének úgy növelnie a szavazói számát, hogy közben az egész országban, így a magyarlakta vidékeken is csökkent a választói kedv az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest.

Kelemen Hunor öt évvel ezelőtt a végleges adatok szerint 329 727 szavazatot kapott, míg jelenleg 353 584 szavazattal áll a Központi Választási Iroda live szavazatösszesítése szerint.

Az már egyértelmű, hogy ezúttal nem a Kárpátokon túli szavazatok dobták meg a Kelemen Hunorra leadott voksok számát, lévén, hogy a 2014-es államelnök-választások első fordulójában közel 5000 szavazattal kapott többet az RMDSZ jelöltje, mint idén. Ez talán még magyarázható lenne azzal, hogy országos szinten csökkent a választási kedv a két voksolás között, míg 2014-es szavazás első fordulójában a választók 52,31 százaléka járult az urnákhoz, addig a Központi Választási Bizottság adatai szerint idén a választók 47,66 százaléka élt jogával.

Tehát egyértelmű, hogy a magyarázatot Erdélyben kell keresni, ezért összevetettük az 2014-es hivatalos eredményeket az idei eredményekkel (a hétfő déli, 90 százalék fölötti feldolgozottság melletti eredményeket használtuk). Úgy tűnik, hogy összesen hat megyében tudta jelentősen (több mint 1000 szavazattal) növelni a szavazatai számát a szövetség. Emellett két megyében vesztett több mint ezer szavazatot Kelemen.


Infogram


Viszont figyelembe kell venni, hogy öt évvel ezelőtt a romániai magyar közösségnek nem csak egy jelöltje volt, mert az EMNP színeiben akkor indult Szilágyi Zsolt is az államelnök-választáson. Ezért azt is megnéztük, hogy ő hány szavazatot kapott a 2014-es választás első fordulójában. Az EMNP jelöltjére 53 146 személy voksolt, természetesen a Regátban is kapott szavazatokat.Bár nem biztos, hogy kizárólag ennek köszönhető, de a számok azt a forgatókönyvet is valószínűsítik, hogy Kelemenek most olyan magyarokat is sikerült meggyőznie, akik 2014-ben Szilágyi Zsoltra szavaztak. Csupán két olyan megye van, ahol Kelemen Hunor most több szavazatot szerzett, mint ahányat öt évvel ezelőtt Szilágyi az adott megyében kapott: Hargita, ahol nagyjából 13500 szavazattal növelte a támogatóinak a számát Kelemen (Szilágyi csak 12700 szavazatot kapott 2014-ben), illetve Szatmár megye, ahol körülbelül 5600 szavazattal szerzett többet (Szilágyira 2631 ember szavazott legutóbb).
(Összevetésünkben ugyanakkor nem vettük figyelembe Románia lakosságának csökkenését az elmúlt 5 évben.)